Altan- och balkongdörrar: Skapa en harmonisk övergång mellan hus och trädgård

31 juli 2024
Maja Bergman Lindberg

editorial

Att välja rätt altan- och balkongdörrar kan ha en enorm påverkan på ett hems estetik, ljusinsläpp, säkerhet och energieffektivitet. Altandörrar är bokstavligen övergången mellan insidan av ditt hem och skönheten i din trädgård eller uteplats. Medan de bidrar till att sudda ut gränserna mellan inne och ute, är de också viktiga för att säkerställa att ditt hem förblir varmt på vintern och svalt på sommaren. I den här artikeln tar vi en närmare titt på olika aspekter av altandörrar, från de olika typerna som finns tillgängliga, till material, design och vad du bör tänka på när det gäller installation och underhåll.

Typer av altan- och balkongdörrar

Skjutdörrar

Skjutdörrar är ett populärt val för altandörrar på grund av deras platsbesparande egenskaper och stora glasytor som erbjuder generöst ljusinsläpp och utsikt. De glider enkelt åt sidan och tar inte upp något extra utrymme när de är öppna. Detta gör dem till ett bra val för altaner och terrasser där varje kvadratmeter räknas.

Vikdörrar

Vikdörrar, även kända som harmonikadörrar eller bi-fold-dörrar, består av flera paneler som kan vikas ihop och skjutas åt sidan, vilket skapar en stor och obehindrad öppning. De är perfekta för att skapa en sömlös övergång mellan ditt vardagsrum eller kök och uteplats.

Franska dörrar

Franska dörrar är klassiska och tidlösa, och de svänger ut- eller inåt som ett par. Dessa dörrar tillåter mycket ljus att komma in och ger en traditionell charm till huset. De passar särskilt bra i mer klassiska eller lantliga hem.

altandörrar

Material och design

Trä

Trä är det traditionella valet för altan- och balkongdörrar och känt för sin värme och naturliga skönhet. Trädörrar kräver mer underhåll än dörrar gjorda av andra material men kan lackas eller målas i ett oändligt urval av färger.

PVC och vinyl

Dörrar tillverkade av PVC eller vinyl är extremt underhållslätta och energieffektiva. Dessa material är också bra på att stå emot väder och vind utan att deformeras eller blekna över tid.

Aluminium

Aluminiumdörrar är hållbara, lätta att sköta och har en modern estetik. De är ofta smala och eleganta men kan ändå bära stora glaspartier på grund av materialets styrka.

Glas

Glas spelar en viktig roll i designen av altandörrar och ska inte bara vara estetiskt tilltalande utan också energieffektivt. Satsa på dörrar med isolerglas för att minimera värmeförlust och reducera energikostnader.

Installation och underhåll

Professionell installation

Installation av nya dörrar bör göras av professionella för att säkerställa rätt montering, funktion och säkerhet. En dåligt installerad dörr kan orsaka problem med täthet, öppning och stängning och kan även påverka dörrarnas livslängd negativt.

Regelbundet underhåll

Dörrar behöver regelbundet underhåll för att de ska hålla sig i bästa möjliga skick. Trädörrar kan behöva ny lack eller färg, medan dörrar i PVC, vinyl och aluminium främst behöver rengörs regelbundet för att de ska se bra ut och fungera problemfritt.

Fler nyheter