Akupunktur – nålar och smärtlindring

04 juni 2020
william eriksson

Akupunktur är en populär behandling som utförs med nålar och i vissa fall kompletteras av en värmebehandling med moxa eller annan värmekälla. Akupunktur används för lindring av reumatiska sjukdomar, tandvärk, lokala spasmer och huvudvärk.

Metoden omfattar inte bara fysisk behandling utan kan gå in på en andlig nivå genom avkoppling, tuina och örtintag. En akupunktör frågar vanligtvis om patientens livsstil och matvanor för att få en bredare förståelse för personen ifråga.

Akupunktur är en metod som strävar efter att skapa en balans i kroppen. Denna balans ska sedan läka och lindra fysiska symptom.

 

Akupunkturens historik

kupunkturens historik är ett omdiskuterat ämne. Det är idag inte riktigt fastställt när metoden uppfunnits men det finns bevis på att runt 300 f Kr har kinesiska läkare börjat att sammanställa sina kunskaper inom örtmedicin och akupunktur.

Skriften ”Huangdi Nei Jing” anses ligga till grund för traditionell kinesisk medicin.

Akupunktur introducerades i Europa omkring 1500-1600-talet.

I Sverige var det läkaren Gustav Landgren som först började prata om metoden i de akademiska kretsarna. Hans avhandling om akupunktur vid Uppsala Universitet år 1829 väckte ett stort intresse. Där sammanfattade han sin uppfattning om behandlingens effektivitet.

 

 

Hur ser en behandling ut?

Hur går en behandling i akupunktur i Stockholm till?

Den påbörjas med ett samtal med akupunktören där patienten berättar om sina sjukdomar och besvär.

Efter att akupunktören har fått all nödvändig information så väljer hen ut en passande behandlingsstrategi. Dess syfte är att skapa jämvikt i kroppens flöden och sedan använda denna balans för läkning och återhämtning. En del av behandlingen är att välja punkter där mycket tunna nålar sätts in i huden. Metoden kompletteras med intag av olika örter som akupunktören väljer ut. Majoriteten av patienterna känner ett stort lugn efter varje behandling. Akupunktur skiljer sig markant från västerländsk medicin och kan i många fall ta lång tid i jämförelse med vanlig medicinering. 

Fler nyheter