Att enkelt slippa läsglasögon

03 april 2020
william eriksson
Att enkelt slippa läsglasögon

Allt fler gör sig av med glasögon och linser. Tänk att slippa linser som skaver och glasögon som immar igen och måste putsas. Att låta en ögonläkare korrigera synen är inte längre så svårt. Ålderssynthet behöver inte längre vara ett problem om man låter en ögonläkare korrigera synen. Då slipper man de färgglada läsglasögonen. En behandling går dessutom snabbt och görs under lokalbedövning. Ögats lins byts ut mot en ny lins med rätt styrka. Behandlingen liknar den vid gråstarrsoperation. Det kostar en hel del att korrigera sin syn, men de flesta ögonläkare kan erbjuda olika finansieringsalternativ.

 

Ögonens hälsa bör också kontrolleras

Upplever man att man har problem med sina ögon eller sin syn ska man boka en tid hos en ögonläkare. Man kan uppleva besvär med torra eller rinnande ögon och att man ser sämre, men även att man fått en infektion och vagel i ögat. Det finns även ögonsjukdomar som går i arv och som ofta först visar sig då man är i medelåldern. Därför bör man även regelbundet låta en ögonläkare undersöka ögonen. Det finns exempelvis ögonläkare i stockholm dit man kan gå utan remiss. Men det vanliga är att man först besöker sin vårdcentral och läkaren där, och att man sedan får en remiss till en specialist. 

 

 

Man behöver ingen remiss för att gå till ögonläkaren

Även privata ögonkliniker har idag avtal med landstinget och då gäller högkostnadsskyddet. Likaså om man har remiss betalar man vanlig patientavgift. I Sverige har vi fritt vårdval och vi kan därför välja att gå till en privat ögonläkare om vi vill. Ibland skickar även landstinget sina patienter vidare till privata ögonkliniker och inte sällan vid behandling av grön starr och vid operation av grå starr och andra ögonoperationer. Det finns även ögonläkare som utför ögonlocksoperationer. Men oavsett korrigering gör man alltid en noggrann utredning först. 

Fler nyheter

31. oktober 2022

Allt om smashjärn