single-image

Batterier som Noco GB40 kan rädda planeten 

Det är många saker som går på batteri. Allt från din gamla GameBoy från 90-talet, din ficklampa och väckarklocka till din smartphone och din bil. De två senare har dock funktionen att man kan ladda upp batteriet på nytt när kraften har tagit slut. Du behöver med andra ord inte gå till affären och köpa ett nytt batteri bara för att det gamla tagit slut. Det är en slags batterirevolution som avlastat batteriavfallet enormt.  

För tänk vilken omsättning batteri som skulle krävas för våra telefoner om du skulle behöva byta ut dem varje gång din Iphone laddats ur. Någonting som ibland sker på bara ett par timmar. Det vore förstås fullständigt ohållbart. Oavsett om det rör sig som mobilbatteri eller ett noco gb40 till bilen eller motorcykeln. Som sagt, att kunna ladda batterier är en gåva till mänskligheten och till jorden. Om det används på rätt sätt. 

Sortera batterierna korrekt 

Men ibland använder vi vanliga batterier trots allt. Då är det viktigt att du återvinner dem på rätt sätt. De ska absolut inte slängas i samma påse eller container som hushållsavfall, matavfall eller plast. På sopstationen ska det finnas en särskild behållare som ser ut som brevlåda. Traditionellt sett är den ofta röd. Det är där du ska slänga dina använda batterier, så hamnar de i rätt återvinning. Annars kan det innebära en stor miljöfara om syran läcker ut på fel ställe. 

Batterier kan dock också vara en tjänst för miljön. Bilar som till exempel går på uppladdningsbart batteri istället för bensin minskar våra utsläpp. Mer av den varan kan rädda planeten från uppvärmning. 

Förutsatt att produktionen förstås är miljövänlig. Var dock uppmärksam på att även ett uppladdningsbart batteri inte varar för evigt. Det kan också bli klent och dåligt och behöva bytas ut från och till. Även om det såklart är mer sällan än vanliga batterier. 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.