Civilisationen snurrar på, medan vi snurrar på våra kuber

19 maj 2021
Mikael Barani

Vi har alla ickekonformister att tacka för utvecklingen här i världen. Alla de där personerna som inte nöjde sig med att följa strömmen utan ville utforska sin kreativitet till att finna något nytt. Många gånger möter dessa personer starkt motstånd från sin omgivning, för vi människor ogillar verkligen förändringar, än idag.

Det handlar om att vi vill att tillvaron ska vara förutsägbar, för det gör den trygg. Lägg därtill prestation och att folk tjänar pengar på att saker är som ”de alltid har varit” så förstår du hur svårt det är att vara innovatör.

Stig åt sidan

Det är med andra ord tur att vi har dessa människor omkring oss som förr tillvaron framåt. För vem hade till exempel kunnat tänka sig att skapa en rubiks kub om det inte vore för att Ernő Rubik skulle ha kommit på den tiden. 
Sedan dess har denna hjärnskrynklande kub förstås återuppfunnits gång på gång, i allt mer intrikata varianter: https://mastercubestore.se/84-gear-cubes

Dock var det någon som var tvungen att komma på den första varianten för att allt detta skulle vara möjligt.

Nu är det så att det är rätt klurigt för oss alla att innovera tillvaron på olika sätt. Däremot behöver faktiskt inte innovationer vara totalt omvälvande eller kända av många. Ibland kan det ju räcka med att återuppfinna sig själv – något som många av oss har börjat göra under den senaste tiden.

För när det blir allt mer uppenbart att det moderna sättet att leva är allt mindre hållbart på lång sikt så börjar vi också utforska alternativen. Ibland sker det frivilligt och ibland av nöd. För vem här känner inte någon som har blivit utbränd i den allt snabbare snurrande civilisationen?

Som tur är går det alltid att ta ett steg åt sidan och se tåget åka vidare, medan man själv pysslar med sin gear cube.

Fler nyheter