En avstängningsventil stoppar flödet

08 juni 2020
william eriksson

Vad en avstängningsventil är till för hörs ju på namnet. Det är som med en vattenkran. Det finns ett flöde som strömmar, men ibland behöver det stängas av. Inom industrin kan det vara en viss mängd vätska eller gas som i olika intervall ska ingå i tillverkningsprocessen. Flödet kallas ofta fluid. Ventilerna inom industrin har en mängd olika beteckningar, ofta flera beteckningar för samma sorts ventil, så det kan verka förvirrande. Men principen är enkel. Fluiden ska stängas av, och den aktuella avstängningsventilen måste vara hel och klara av sin uppgift.

 

Ventilservice är vanligt

Det kan låta pretentiöst att ha speciella rutiner för att kontrollera och underhålla sina olika ventiler. Men i en tillverkningslokal måste allt fungera hela tiden, annars blir det stopp i produktionen, och det kostar pengar. Det ska produceras en viss mängd varor, som ska ut till kunderna i tid, så man har inte tid med några förseningar. Därför är det bra att ha ett avtal om ventilservice med ett företag som är experter på alla sorters ventiler. Man kan ju också tänka på hur det skulle bli om det strömmar ut gas eller vätska ohämmat ut i produktionen. Det kan bli kaos och förstörda produkter.

 

 

Byten och nya tillämpningar

Man kan laga ventiler på plats, och det gör man också i största möjliga mån. Man gör en ventildiagnostik, för att se vilket skick ventilen är i och om det är lönt att laga den. Avstängningsfunktionen i ventilen kan till exempel vara en fjädermekanism som reglerar fluiden. Det kan vara enkelt att laga. Men ibland kan det vara något som är fel i själva produktionskedjan och maskinerna, något annat som behöver rättas till eller byggas om. Då är det kanske ventiler som ska flyttas eller bytas ut. Alla sådana uppdrag kan ventilexperten också utföra, så att fabriken blir så säker som möjligt.

Fler nyheter