Ett däckbyte i Tyresö kan säkerställa trygg framfärd på vägarna

31 augusti 2021
Cecilia Olsson

Något som kanske inte alla tänker på men som är otroligt viktigt när man kör bil är att ha bra däck. Däcken påverkar allt från bromssträcka till stabilitet och är därför avgörande för hur tryggt man kan färdas på vägarna. Det är inte enbart viktigt att se till så att man har rätt mönster djup (även om man såklart alltid ska se till att ha det), utan saker såsom välmående gummi och rätt lufttryck är också sådant man bör se till att ha på sin bil inför färd. 

Följ de regler som finns för trygg framfärd på vägarna

Förutom att man ska se till att däcken mår bra så finns det enligt Transportstyrelsens bestämmelser även flera tekniska krav för däck på personbil. De ska bland annat vara E-märkta, S-märkta och följa bestämmelser om belastningsförmåga samt hastighetskapacitet. Det är också krav på att samtliga däck på ett fordon ska vara av samma typ såsom diagonaldäck, radialdäck, sommardäck, vinterdäck eller dubbdäck.

Det finns även regler gällande däckens dimensioner, i registreringsbevisets första del hittar man uppgifter om registrerade däck- och fälgdimensioner. Som fordonsägare av en personbil upp till 3500kg totalvikt har man möjlighet att under eget ansvar byta däck och fälgar till en annan dimension utan att bilen behöver registreringsbesiktas. Det gäller dock bland annat att däcken är typgodkända och uppfyller kraven på belastningsförmåga samt hastighetskapacitet. En alternativ dimension får helt enkelt inte inverka påtagligt negativt på bilens ursprungliga egenskaper.

Verkstad i Tyresö som tar hand om däcken på bästa sätt

Däck & Maskin Tyresö AB är en professionell däckverkstad i Tyresö som kan erbjuda allt inom däckservice. Till exempel så kan de hjälpa till med däckskifte, balansering av däck, däckförsäljning, däckhotell och även lagning av punktering. Det är en bra verkstad att vända sig till om man vill göra ett tryggt däckbyte i Tyresö och säkerställa välfungerande däck på bilen.

Fler nyheter