Ett tredimensionellt pussel

26 juli 2020
patrick pettersson

Rubiks kub har funnits sedan mitten av sjuttiotalet och uppfanns av arkitekten och professorn Ernö Rubik. Tanken var att det skulle vara ett verktyg för lärande inom design, men det blev snabbt en klurig leksak som spred sig från ursprungslandet Ungern över världen som en löpeld. Även idag är Rubiks kub mycket välkänd. Det finns till och med en sekvens där den världskände kanadensiske sångaren Justin Bieber visar upp sina enastående kunskaper i att lösa det tredimensionella pusslet på en fantastisk tid. Men han kommer inte i närheten av världsrekordet på fyra sekunder och sjuttiotre hundradelar som innehas av Feliks Zemdegs.   

 

Sex lika sidor

Originalet har idag fått konkurrens av andra storlekar, färger och former av alla de slag. Originalversionen av rubiks kub består liksom tärningen av sex sidor med färgerna grön, gul, blå, vit, röd och orange. Varje sida är indelad i nio fält och själva kuben som färgerna sitter på, är svart. Kuben går att svänga åt olika håll och innan pusslet ska lösas så brukar man snabbt svänga runt kubens sidor och färger så att varje sida består av ett flertal färger. Spelet går sedan ut på att nyttja kubens möjligheter att snurra runt sina delar tills alla färger åter är på var sin sida. Den som gör det snabbast vinner.  

Tillverkare och försäljare

Idag tillverkas ett flertal olika slags tredimensionella pussel där man kan se likheten med originalet. Vill man köpa en Rubiks kub så finns de både att hitta i fysiska butiker där leksaker finns och online i butiker som exempelvis Master Cube Store. Så hittar man ingen i sina föräldrars, mor- eller farföräldrars, gömmor så kan man skaffa en helt egen. Kanske blir det en rolig lek som involverar hela familjen. Det finns bara en varning när det gäller Rubiks kub och det är att den är härligt vanebildande. 

Fler nyheter