Falska skräckhistorier från tandläkarmottagningen

19 maj 2020
jonas olsson

Det finns mycket mytbildning och många skräckhistorier i samband med tandläkarbesök. Från när man var barn fick man höra dramatiska berättelser om tandtroll och tandläkare som borrade högt och hårt i tänderna och orsakade en hiskelig smärta. För att inte tala om när tandläkaren skulle rota fram den där rostiga gamla tången för att dra ut alla ens tänder. Men nu vet vi att det inte är sant. I verkligheten bestod obehaget på sin höjd i den där banansmaken man kunde få på en tand i samband med ett besök hos tandhygienisten eller att man, ofta helt välförtjänt, blev lite uppläxad för att man alltför sällan använder tandtråd för att göra rent mellan tänderna.

 

Starka tänder och leende 

Faktum är att tandläkaren bara vill dig väl och ger dig goda råd som du bör ta på allvar. Tänderna är sköra och du kan ganska enkelt förebygga karies, hål, dålig andedräkt och ge dig själv friska och starka tänder som gör sig utmärkta i breda leenden. Med lite arbete får du det vitaste leendet i ditt umgänge! Självklart kan man unna sig lite godis på helgerna, men se till att borsta tänderna ordentligt morgon och kväll, så gör du både dig själv frisk och glad och din tandläkare lite extra stolt.

 

 

Om olyckan är framme 

Att inte ta hand om sina tänder kan bli en dyr läxa både med försäkringar och när olyckan varit framme. För olyckor sker ju oavsett hur väl man tar hand om sina tänder. Du kan råka bita i någonting hårt som skadar tänderna eller bara råka slå ut en tand. Är man till exempel på skidresa i Åre och ramlar i backen och slår ut sina tänder mot ett träd så är det läge att besöka en tandläkare i östersund. Kanske får du till och med ett klistermärke efteråt om du är duktig? 

 

Fler nyheter