Fönster och andra glas

07 juni 2020
patrick pettersson

Glasmästare i Örebro arbetar med allt i glas-väg, från fönsterrutor till speglar och allt däremellan. Det innebär att man både kan laga trasiga glas och dessutom montera nya ytor, där det kan behövas. Men glas är inte bara glas. Det finns en mängd olika slags glas från det vanliga känsliga glaset till starkt armerat glas, som nästintill är okrossbart. Det finns även glas som går sönder i tusen bitar, istället för att skapa farliga skärvor som är lätta att skada sig på.

 

Processen med tillverkning

Materialet som glas är tillverkat av är sand som hettas upp till en mycket hög temperatur. Om man någon gång varit på en glashytta så har man sett hur glasblåsare blåser glas till dricksglas och skålar. I början var det även genom glasblåsning som glasmästarna tillverkade de glas som började användas som fönster. I äldre hus kan man fortfarande se de blåsta glasen, de får en lite mer ojämn tjocklek och en mjukare och mer böjd yta. Processen idag är automatiserad och gör så att glas blir jämna och raka. Den gamla sortens glas kan ses som en kuriosa, och är också något som många fortfarande vill ha i sina hus.

 

 

Intelligenta glas i fönster

Digitaliseringen och utvecklingen av dagens teknik har inte bara påverkat arbetsmiljön och hur vi agerar och hanterar vår vardag. Till och med när det gäller fönster så har det hänt mycket i nyhetsväg. Att man kan få fönster och dörrar att öppnas genom fjärrkontroll eller automatik är kanske inte en nyhet. Men däremot är det många som inte vet att man med teknik kan få ett fönster att bli insynsskyddat. Från klart glas så blir glaset mörkt och går inte att se igenom. Det här är något som mer och mer har börjat användas på hus som har stora fönsterytor, där man vill vara privat kvällstid. 

Fler nyheter