Hudvård – stor produktmix

25 augusti 2020
Lily Hansen

Hudvård är ett hett ämne som intresserar allt fler. I takt med industrins stadiga och intensiva utveckling får konsumenterna allt fler produkter att välja mellan. Ett stort urval av lotion, kräm, återfuktande vård och antirynkprodukter gör att du lättare kan ta hand om din hud.

Vilka produkter ska du absolut ha och hur mycket får de kosta? Guider, råd och åsikter kring den frågan finns det gott om. Några produkter sticker dock ut oavsett vilken hudtyp du har och hur många hundralappar du vill spendera på en komplett hudvård. Dessa är ögonkräm, lotion och dag-, och nattkräm. Därtill kan den ivriga konsumenten även lägga till ansiktsmask och återfuktande kräm kombinerad med sollotion med rätt UV-skydd.

 

Hudvård och rutiner

Hudvård hänger tätt ihop med ett annat begrepp och det är vardagliga hudvårdsrutiner. Vad menas egentligen med det? I all enkelhet innebär det allt du gör för att bevara, återfukta och skona din hud från externa faktorer som har en dålig påverkan.

Observera att hudvårdsrutinerna kan se väldigt olika ut beroende på person, hudtyp och preferenser. Vissa föredrar djupgående rengöring, särskilt den som använder smink dagligen, medan andra nöjer sig med att smörja in ansiktet med en lättare dagkräm. Vad spelar egentligen roll när en rutin komponeras? Bland de viktigaste faktorerna är hudtypen, så klart.

 

 

Hitta din hudtyp

Din hudtyp är av väsentlig betydelse för ditt val av hudvård. Idag delar man in hudtyperna i fyra grupper – fet, normal, torr och blandad hud. Benämningarna talar för sig själv. En fetare hud har helt andra behov än en torr sådan. Därför bör hudvården väljas med omsorg och i enlighet med din hudtyp.

I vissa fall är det lätt att avgöra sin hudtyp själv men inte alltid. Om du har svårt att läsa av din hud och vilken typ den tillhör kan du alltid vända dig till en hudvårdsspecialist. 

Fler nyheter