Kalla bad i skärgården

09 januari 2020
Mikael Barani
Kalla bad i skärgården

Det behöver inte vara sommar för att njuta av saker som man förknippar med just sommaren. Tvärtom så kan det vara en riktigt uppfriskande upplevelse att göra somriga saker när det är lite kallare ute.

Ta till exempel att bada. Att ta en skönt vinterdopp är tradition här uppe i vår fjällhöga nord. Speciellt när man kombinerar det med att sätta sig i bastun efteråt. Utöver att det är riktigt uppfriskande att bada i kallt vatten så är det även sammankopplat med en massa hälsofördelar. Till exempel att det kan ge en riktig boost till immunförsvaret eftersom man ”lurar” kroppen genom att kyla ned den en kort stund. Då släpper den ut en skön cocktail av hälsogörande hormoner som får kroppen att piggna till och härda sig lite. 

Dessutom ökar mängden av brunt fett. Till skillnad från vitt fet är dess bruna motsvarighet riktigt hälsosam. Det isolerar kroppen mot kyla och ökar dessutom förbränningen. En riktig win-win.

Förresten kan man ju göra kallbadet till en liten happening. Ta med en vän, både för sällskapets och säkerhetens skull, och bege dig ut på en liten resa. Det behöver inte vara särskilt långt egentligen, men ni kan ju även sätter er på en skärgårdsbåt i Göteborg för att få en liten utflykt ut i arkipelagen.

Passa på att packa ned lite värmande och någon mat så kan det bli ett par trevliga timmar tillsammans med en god vän som också är lagd åt det självplågande hållet.

Efter doppet så kommer ni att vara sjukt nöjda med att ni faktiskt passade på att ta ett kallt bad. Då, när blodet rusar tillbaka ut i kroppen, känner man sig som en riktig viking som just gått segrande ur en mäktig strid.
Den känslan kan du sedan ta med dig ut i vardagen när du sätter dig på båten från Styrsöbolaget och återvänder hemåt.

Fler nyheter