Lys upp vardagen med rätt ljus

02 november 2019
jonas olsson
Lys upp vardagen med rätt ljus

Under sommarhalvåret är vi bortskämda med dagsljus så det räcker och blir över. Solen gör oss sällskap till sena sommarnatten och bor man riktigt långt norrut så går den inte ens ner. Men under vinterhalvåret lyser solen med sin frånvaro. Det är lätt att känna sig som en grottmänniska som bara vill krypa ihop under en fäll tills vårsolen kommer tillbaka. 

 

Ljust ljus är otroligt viktigt för att vi ska må bra. Det är många som känner till det men det är sällan det första som åtgärdas när man börjar känna sig lite höstdeppig. Att åka utomlands på solsemester är ju visserligen ett alternativ, men det är dels dyrt och sen är det ju lika mörkt när man kommer tillbaka ändå.

 

 

Ljus i vardagen

 

Det är bättre att lysa upp sin vardag istället, bokstavligen. Satsa på bra ljuskällor och genomtänkt belysning så ska du se att du överlever ännu ett vinterhalvår. Försök att utnyttja det dagsljus som ändå finns. Använd tunna, eller inga, gardiner för att maximera ljusinsläppet. Ljus inredning reflekterar ljuset bättre. En stor ljus matta kan rädda ett mörkt vardagsrum, en välplacerad spegel kan reflektera och lysa upp även den mörkaste vrån. 

 

Satsa på bra ljuskällor. Tänk funktionellt men glöm inte bort att ljuskällorna också kan utgöra en del av inredningen. Att inreda med ljus är kul och ger en häftig effekt när mörkret väl lägger sig.

 

Funktionell belysning

 

I köket är det till exempel viktigt att ha funktionell belysning ovanför arbetsytorna. En läslampa vid favoritfåtöljen är given, liksom skrivbordslampan och taklampan i hallen. Ljus i form av ljusslingor, tavelbelysning och fönsterbelysning skapar stämningsfulla effekter. 

 

Moderna ledljus är mycket energisnåla så det finns ingen anledning att snåla på ljuset när du ska inreda. Ledljusarmaturer, ljuskällor och lampor finns att köpa i möbelvaruhus, ljusbutiker eller online på exempelvis https://www.publiclight.se/

Fler nyheter

31. oktober 2022

Allt om smashjärn