Mota inbrottstjuven i grind med en säkerhetsdörr

26 februari 2021
Mikael Barani

Det är väl inte någon hemlighet att osäkerheten i samhället ökar sedan en tid tillbaka. Går man in på sajten Numbeo, där man anonymt kan tycka till om flera faktorer gällande världens städer, ser man till exempel att Stockholm har blivit dramatiskt mycket osäkrare under de senaste åren.

En nyligen publicerad undersökning visade också att många kvinnor och tjejer upplever kollektivtrafiken som osäker, främst efter mörkrets inbrott.

Håll tjuven borta

Det gäller helt enkelt att agera klokt i dessa tider då inte bara Sverige, utan världen, också rör sig mot något sorts mindre kaos. Känns det som, i varje fall.

Med det sagt ska man inte vara rädd, däremot vara eftertänksam. Det finns kanske vissa saker som man ska undvika även om man själv anser att det borde vara på si eller så sätt. Utopism är i grund och botten något bra, men det går inte att utgå från att världen ser ut på det sättet som man tycker att den borde göra det.

Ett led i att öka sin egen säkerhet är att se till att man har god kontakt med sina grannar. Skulle något hända är det bra att veta att man kan räkna med dem som bor omkring en.

På samma sätt kan man låta installera säkerhetsdörrar till sin lägenhet eller sitt hus för att minska risken för att buset ska ta sig in.

Många äldre hus har nämligen fortfarande ytterdörrar som relativt enkelt skulle kunna brytas upp med rätt verktyg. En säkerhetsdörr står emot det mesta vanliga våldet – så länge som man kommer ihåg att låsa förstås.

Kanske är detta trist läsning, men tänk att genom att vidta åtgärder så kan din vardag bli lite enklare och tryggare. Mycket handlar dock om att kunna lita på sin omgivning. Det är där kontakten med grannar och andra ligger till grund. På så sätt återfår vi ett starkt civilsamhälle.

Fler nyheter