Rätt bett med tandläkare i Kista

23 juni 2022
jonas olsson

editorial

Det finns en del tandproblem som man sällan pratar om. De flesta har koll på att sötsaker ger karies och karies kan ge hål i tänderna. Tandsten är också något som de allra flesta har hört talas om eller upplevs när tandhygienisten plågar en med den ilande ultraljudsborsten. Men diskussionerna kring munhälsa inkluderar sällan problem med bettet. 

Det är synd eftersom tandgnisslande eller press av tänder, särskilt nattetid, orsakar en hel del besvärligheter hos många människor. Munnen har man inte bara för att snacka, munnens främsta funktion är ju precis att bita av och bearbeta maten innan den går vidare ner i magen. Men hela den apparaten jobbar ibland lite fel. Faktum är att det finns en hel uppsjö av olika tillstånd som direkt eller indirekt orsakar bettproblematik. 

 

Har du huvudvärk, gnisslar du tänder?

En av de allra vanligaste orsakerna till att man gnisslar eller pressar tänder under natten är stress. Stress är egentligen en bra sak. Om man plötsligt ser en björn resa sig ur diket på skogsvandringen kan det vara bra att bli lite stressad, att reagera snabbt och resolut. Men långvarig stress betyder att en del stresshormon ligger kvar i kroppen och skvalpar runt även när de inte borde vara där, som när man sover på natten. 

Stresshormon kan göra att kroppen är lite för aktiv och till exempel slår ut sin energi i ett frenetiskt tuggande och gnisslande av tänder. Det kan i sin tur ge trötta käkmuskler och i många fall en ihållande huvudvärk.

 

Tandläkare Kista

 

Bettskena kan vara en lösning

Det är lätt att säga att man ska sluta stressa, men det kan ta lite tid. Så länge kan man kontakta en tandläkare. Tandläkare Kista finns i Stockholm till exempel och hjälper med tips om tänderna och mer direkt med en bettskena. Låt just tandläkaren se ut rätt tandskena, tandläkaren har rätt erfarenhet och kunskap så att bettskenan är av rätt typ och passar ens tänder. 

Fler nyheter