Sidohängt fönster framhäver en klassisk stil på huset

26 januari 2021
Cecilia Olsson

De senaste åren har det blivit väldigt populärt att renovera gamla hus, vissa gånger handlar det om bostäder som stått öde i många år. För att ta sig an ett sådant projekt krävs kunskap, tålamod och väldigt många val då det handlar om allt från material till stil. Ofta finns det en längtan att återskapa många av de klassiska detaljerna fast i modernare tappning. Något som har väldigt stor påverkan på hur huset upplevs både inifrån och utifrån är fönstren.

Följ stilen på byggnaden

Att sätta moderna fönster på ett hus som går i gammal stil kan se väldigt konstigt ut, precis som spröjsade allmogefönster kan göra på en modern fasad. Många gånger kan det vara fint att blanda nytt och gammalt så länge man gör det på rätt sätt, men då det handlar om fönster så blir det i regel alltid bäst att följa husets arkitekturstil.

Klassiska fönster i vacker stil

Något som är klassiskt på äldre svenska hus är sidohängda fönster i trä. Träfönster har fördelen att de är tillverkade i ett naturligt, vackert och levande material. Det går enkelt att måla om dem i önskad färg vid behov och de är ofta relativt billiga att köpa. Nackdelen är att de kräver en del underhållsarbete för att hålla sig fina och fräscha under många år.

Alternativet kan då vara att välja fönster i trä och aluminium som i princip är underhållsfria. Då kan man behålla den genuina träkänslan på insidan samtidigt som utsidan är bättre på att stå emot väder och vind.

Skräddarsy ditt fönster 

Den som är ute efter sidohängt fönster av hög kvalitet till sitt hem kan kika på Klarfönsters sortiment. De har sidohängda fönster med eller utan spröjs helt i trä eller i trä och aluminium. För att få fönster som verkligen möter de behov man har går det även att göra tillval såsom färg, låstyp, glastyp med mera.

Fler nyheter