Vad krävs för att utbilda sig till ordningsvakt?

11 juni 2020
william eriksson

Du kanske har funderat på vad som krävs för att bli ordningsvakt eller vad en ordningsvakt egentligen gör. Många gånger ser man ordningsvakter vid olika events eller utanför krogar. Det är inte så konstigt då ordningsvakter är viktiga för säkerheten. Det är lätt att blanda ihop ordningsvakter med väktare. Ordningsvakter har mer befogenheter och har en längre utbildning. Den som vill bli ordningsvakt behöver ha många olika kompetenser och inte minst klara av att hantera svåra situationer. Så funderar du på att utbilda dig kommer här några råd för hur du ska gå tillväga.

 

Vem utbildar ordningsvakter?

Det är polismyndigheten som utbildar ordningsvakter. Det är också polisen som sköter tillsynen och de som förordar ordningsvakter. En ordningsvakt har också vissa polisiära befogenheter. Det är alltså ett nära samarbete mellan polisen och ordningsvakter. Ordningsvakter är också ofta anställda av bevakningsföretag. Bevakningsföretagen betalar ibland för utbildningen och utbildar den privata sektorn i bland annat krishantering. Så vill du bli ordningsvakt i Göteborg kan det vara bra att kontakta ett bevakningsföretag för att höra vad de kräver. En ordningsvakt kan också bli fråntagen sin titel som ordningsvakt av polismyndigheten. Det sker om exempelvis en ordningsvakt bryter mot lagen.

 

 

Hur lång är utbildning och hur söker man sig till utbildningen?

I regel så söker man utbildningen direkt genom polismyndigheten om inte utbildningen betalas av exempelvis ett bevakningsföretag. Grundutbildning är på 80 timmar och det är polisen som bedömer om du är lämplig för att gå utbildning. Du måste vara över 18 år och klara vissa fysiska prov. I ansökningsprocessen görs också ett språktest i svenska och en lämplighetsintervju. Söker du utbildningen själv genom polisen så får du betala för utbildningen. Vilken kostnad som gäller uppdateras på Polismyndighetens hemsida. Där kan man också finna de aktuella specifika kraven, vilket alltid är bra att kontrollera då dessa kan uppdateras med tiden.

Fler nyheter

31. oktober 2022

Allt om smashjärn