Vikten av husdränering

08 januari 2020
jonas olsson
Vikten av husdränering

Att se till så att huset är väl dränerat är otroligt viktigt för att hålla en god kvalitet på huset. Utan en dräneringen kan det uppstå problem med mögel och det är farligt att andas in. Har man fått mögel i huset så sprider sig det relativt lätt. I inomhusluften far det omkring mögelsporer som kan leda till problem med luftvägarna och allergier. När man bygger ett nytt hus så ska man se till att dräneringen utförs korrekt annars kan man ha oturen att få göra om den och det är verkligen ingen kul extra utgift för plånboken.

 

 

Mögel i huset

 

Att leva i ett hus med mögel är farligt för din hälsa och kan framkalla olika symptom som exempelvis huvudvärk, hudproblem, allergi eller problem med luftvägarna. Lider man redan av astma så bör man vara extra försiktig då problemet kan förvärras av mögel. Vanligtvis finns mögel i källaren där det är större risk för att fukt tar sig in men mögel kan även uppstå på andra platser i huset. Det finns risk för mögel vid bland annat fönster med dålig tätning, vindar eller badrum. Mögel behöver två saker för att växa och det är näring och fukt.

 

Hur görs en dränering?

 

En husdränering kan låta komplicerad men går rätt smidigt faktiskt med rätt maskiner och material. Det man gör är att transportera bort eventuellt vatten från huset och dess grund. Det första man måste göra är gräva runt husgrunden för att sedan lägga ut en dräneringsduk samt en speciell sten som hjälper till att leda bort vatten. På detta så läggs det dräneringsrör och sedan fyller man igen hålet man grävt. Nu transporteras vattnet bort från huset och man slipper alla riskerna med att ha ett fuktigt hus. Eliminera risken att det uppstår mögel genom att utföra en grundlig husdränering!

Fler nyheter

31. oktober 2022

Allt om smashjärn