Viktiga processer kring mjölk

07 december 2019
jonas olsson
Viktiga processer kring mjölk

Mjölk är en viktig produkt i Sverige och det är en produkt som används till mycket. För att framställa den mjölk som dricks och används idag så måste den genomgå några processer innan den ställs fram i butik, homogenisering är del av den processen som kanske kan vara lite komplicerad att förstå sig på. Det är dock inte så komplicerat som det verkar. En homogenisator är en del av processen som gör det möjligt att få den mjölk som finns på marknaden idag. Här kommer en liten guide om hur själva homogeniseringen går till och varför.  

 

 

Vad innebär homogenisering?

 

Själva homogeniseringen är till för att fettet i mjölken ska fördelas jämnt. Skulle mjölken inte homogeniseras skulle fettet flyta upp som grädde. När det kommer till mjölkens fett så förekommer den i form av kulor. Dessa kulor varierar i naturlig storlek och omges av ett membran som i sig består av proteiner och fosfolipider. Om inte mjölken homogeniseras stiger dessa upp och bildar ett lager med grädde då fett är lättare än vatten. De flesta skulle reagera om mjölken som hälls upp i glaset skulle ha en denna konsistens. Idag är man van vid en jämn mjölk.

 

Hur går homogenisering till?

 

Vid själva homogeniseringen så går mjölkfettet genom en smal kanal. Den kallas spalt och mjölken förs igenom i hög hastighet. Då splittras fettkulorna upp efter spalten på grund av turbulensen och virvelbildning. Som resultat av den proceduren får fettkulorna samma storlek vilket leder till att de inte stiger upp till ytan. Processen homogenisering gör också att mjölken blir mindre genomskinlig och får den vita färgen man är van vid. Homogeniseringen bidrar till att smaken inte försämras. Dessutom ger processen mjölken en fylligare smak som uppskattas. Så homogeniseringen har helt enkelt lett till att mjölk både ser trevligare ut och smakar bättre.

Fler nyheter