Vilken historia bär dina skinnhandskar på?

21 juli 2021
Lily Hansen

Nu ska du få en liten historielektion om handskar. Rota fram dina handskar ur byrålådan. Det kan vara allt från ett par tumvantar till ett par skinnhandskar. Materialet eller utseendet spelar mindre roll. Håll handskarna framför dig. Titta på dem. Försök förstå att detta klädesplagg har anor ända bak till den grekiska antiken.  

På den tiden var det dock mer ett enkelt tyg som man trädde över händerna som ett skydd. De människor som oftast bar den här typen av plagg var krigare. Ingen annan bar handskar förutom privilegierade män med hög status. 

Annars dröjde det ända till slutet på 1800-talet innan handskar fick sitt stora genombrott. Det var först då allmänheten började få tillgång till handskar och använde dem för att skydda sig mot kylan. Det fanns redan på den tiden även så kallade sommarhandskar. Dessa användes dock framför allt i samband med fina middagar och liknande. Ofta av kvinnor tillsammans med en lång och elegant balklänning. 

 

Elegant men inte så värmande

Det är en utstyrsel som följde med även in på 1900-talet. Du har säkert sett hur många bilder som helst på Marilyn Monroe i sina långa operahandskar. De som går ända upp, kanske till och med förbi, armbågarna. Det var meningen att de skulle symbolisera kvinnans elegans, och att kvinnan som bar denna typ av handskar skulle vara en sofistikerad sådan. 

Idag har samhället kommit lite längre än att kvinnlighet ska definieras utifrån vilka handskar hon har på sig. Ändå finns den här typen av handskar kvar även i modern tid. Huruvida det är snyggt eller inte kan väl få vara upp till betraktaren att avgöra. Precis som med konst. Men om man hade tagit på sig ett par operahandskar och gått ut i minusgrader är i alla fall en sak säker. De hade inte hållit värmen lika bra som skinnhandskar. 

Fler nyheter